Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

"Περικλέους Επιτάφιος (Θουκυδίδου ΙΙ 34-46)" στο Studio Μαυρομιχάλη

Η θεατρική παράσταση  από το Σάββατο 6 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο στις 6.30 μ.μ.


Θεατρική Παράσταση
“Περικλέους Επιτάφιος    
   (Θουκυδίδου ΙΙ 34-46)”


Βρεθήκαμε να ξαναδιαβάζουμε σήμερα, στο δύσκολο σήμερα, το κείμενο του Θουκυδίδη, το εμβληματικό αυτό κείμενο των σχολικών μας χρόνων και ανακαλύψαμε εκ νέου την επείγουσα διάστασή του. Και αποφασίσαμε να τολμήσουμε να το κάνουμε θεατρική πράξη, συμμετέχοντας με τον τρόπο μας στις συζητήσεις, που εντείνονται στα ανοιχτά κινήματα της πόλης, για τη δημοκρατία, το σύνταγμα, τους νόμους, την κοινωνία των πολιτών, την καθημερινή ζωή.

Δουλεύοντας πάνω στο κείμενο βρήκαμε έναν κόσμο που μοιάζει εκπληκτικά με τον δικό μας. Έναν κόσμο όπου οι έννοιες «δημοκρατία», «ελευθερία», «αγάπη» αποκτούν επιτακτική σημασία.

“Ο εξόριστος Θουκυδίδης κατείχε όλα όσα μια δημηγορία μπορεί να πει για τη Δημοκρατία” W.H. Auden (1η Σεπτεμβρίου 1939)

Ο Θουκυδίδης μέσω του Περικλή, αναφέρει: «Ποιος εστάθηκε ο δρόμος μας για να φτάσουμε σ’ εκείνα, με ποιαν πολιτεία και από ποιους τρόπους ζωής έγιναν μεγάλα…». Για αυτά ο ιστορικός έχει αγωνία να μιλήσει. Η ίδια αγωνία κινητοποιεί και εμάς σήμερα, μέσα από τη θεατρική δράση, να αποδώσουμε το κείμενο αυτό.

Ένα ελεύθερο άτομο είναι δυνατόν να υπάρξει μόνο εντός και δια της πολιτείας, δηλαδή εντός και δια τη κοινωνίας. (Κ. Καστοριάδης)


Η παράσταση:
Δύο πρόσωπα και ένας τρίτος, «άγνωστος» ; , «ξένος» ; , «νεκρός»; -γίνονται συμπαίκτες μέσα σε ένα σημερινό κοινωνικό πεδίο, με όχημα το αρχαίο κείμενο.
Ιστορικό της παράστασης:
Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στον Πολυχώρο  Κέντρον Ελέγχου Τηλεοράσεων στην Κυψέλη. Στη συνέχεια, στα πλαίσια του Athens Fringe Live 2012, παρουσιάστηκε στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος στον Κεραμεικό, μπροστά στην αρχαιολογική ανασκαφή του Δημόσιου Σήματος, όπου εκφωνήθηκε ο λόγος από τον Περικλή, καθώς και στο θέατρο Επί Κολωνώ. Τέλος, στα χνάρια του αρχαίου Δημόσιου Σήματος, κατεβαίνοντας πιο κάτω, στον ίδιο νοητό δρόμο που καταλήγει στην Ακαδημία Πλάτωνος, παρουσιάστηκε στο αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας, στις 23/9/2012.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί επίσης σε Λύκεια.
Στοιχεία παράστασης:
Κείμενο: Θουκυδίδη “Περικλέους Επιτάφιος” (μετάφραση: Ι.Θ. Κακριδής)
Θεατρική μεταφορά - σκηνοθεσία - ερμηνεία:
Άγγελος Χατζάς – Αργυρώ Λογαρά
Κατασκευή κούκλας: Δήμητρα Καίσαρη
Διάρκεια: 50’ χωρίς διάλειμμα

- Από το Σάββατο 6 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο στις 6.30 μ.μ., στο Studio Μαυρομιχάλη (Μαυρομιχάλη 134), τηλ. 2106453330.
Τιμές εισιτηρίων: 8€, 6€ (μειωμένο).
Πάρτε μέρος στον διαγωνισμό μας και κερδίστε μία από τις 5 διπλές προσκλήσεις για την παράστασή, εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλια σας εδώ...